Yvonne van den Berg winnaar van Het Beste Groninger Boek 2014

  • -

Yvonne van den Berg winnaar van Het Beste Groninger Boek 2014

COVER BOEK 'DE VIOOL VAN MIJN MOEDER' 2013Winnaars van Het Beste Groninger Boek 2014

Vanavond zijn in de Centrale Bibliotheek Groningen de winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2014 bekendgemaakt. In de categorie ‘fictie’ won Yvonne van den Berg met haar autobiografische roman De viool van mijn moeder. Het boek Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen, onder redactie van stadsarcheoloog Gert Kortekaas, sleepte de prijs in de wacht in de categorie ‘non-fictie’.

De winnaars ontvingen uit handen van Anton Brand, voorzitter van Stichting Literaire Activiteiten Groningen, de prijs: een door kunstenaar Dolf Verlinden gemaakte linosnede, met daarop een met de hand gezette rijmprent van dichter Nyk de Vries. De andere genomineerde auteurs waren Aafke Steenhuis, Frans Westra, Menno Wielinga, Jeroen van Zanten, Janneke Holwerda, Martine Letterie & Karlijn Stoffels, Klaas Schuurman en Meindert Talma.

Winnaars vanavond op festival Het Grote Gebeuren
De winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek zullen vanavond, zaterdag 1 november, ook nog te zien zijn op festival Het Grote Gebeuren. Zij worden om 21.15 uur geïnterviewd en lezen voor uit hun winnende boek. Daarnaast geven nog vele andere topauteurs vanavond acte de présence, onder wie Adriaan van Dis, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Middendorp en Renske de Greef. Muziek is er van Jan Rot en broeder Dieleman. Het Grote Gebeuren begint om 20 uur in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18 te Groningen.

Jury en prijs

De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Hanneke Boonstra (hoofdredacteur Universiteitskrant), Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Marten Disberg (lid Raad van Toezicht, Biblionet Groningen). De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt uitgereikt sinds 2009. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Auke Hulst, Herman Sandman en Barbara Stok.

In het juryrapport stond over Yvonne’ s boek onder andere dit:
“Yvonne van den Berg beschrijft in haar roman een aantal parallelle worstelingen: de worsteling van de moeder van Else met haar NSB-achtergrond, van de vader van Else met haar moeder, van de grootouders met het schuldgevoel jegens hun kinderen en kleinkinderen, van kinderen met de paradox dat ‘foute’ grootouders de leukste grootouders kunnen zijn (leuker dan de ‘goede’ grootouders), van alle mensen met ‘de muziek’
en van Else met de effecten van haar lesbische geaardheid op een buitenwereld die er niet op zat te wachten. (…) Van den Berg schuwt het melodrama, schetst tal van morele dilemma’s
zonder te grote woorden te gebruiken en vertelt en passant ook nog eens gewoon een boeiend verhaal. De jury is onder de indruk van dit boek.”

Op mijn vraag hoe ze op de toekenning van de De viool van mijn
moeder Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen.
De viool van mijn moeder prijs had gereageerd, liet Yvonne me weten heel ontspannen naar de prijsuitreiking te zijn gegaan, omdat ze er van uit ging dat haar weliswaar genomineerde boek buiten de prijzen zou zijn gevallen. Er was wel regionale, maar
geen landelijke aandacht voor haar roman geweest, het onderwerp is beladen en na een jaar was de belangstelling weggeëbd. In de pers was al gesuggereerd dat een ander boek
waarschijnlijk de prijs zou ontvangen. Ze was een beetje verbaasd dat andere auteurs met familie en vrienden aanwezig waren, terwijl zij er alleen met haar vriendin was. Toen de
juryrapporten werden voorgelezen begon ze te beseffen dat haar boek toch kans maakte om als beste uit de bus te komen. Een kwartier later ontving ze de prijs, kreeg een grote bos bloemen en werd geïnterviewd.

Yvonne schreef me hoe ze zich voelde: ‘Heel blij. Ik was heel blij en ben dat nog steeds. Mijn boek is door een literaire jury erkend en dat is geweldig. Ik ben er trots op en het geeft mij zelfvertrouwen om door te gaan met schrijven.

Festival Het Grote Gebeuren en de verkiezing van Het Beste Groninger Boek worden georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in samenwerking met de Bibliotheek Groningen.

Meer hierover in onze boekenkast en informatie op Het Grote Gebeuren


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch