Zomerrondleidingen in voormalig SS-concentratiekamp Vught, 2013

  • -

Zomerrondleidingen in voormalig SS-concentratiekamp Vught, 2013

Zomerrondleidingen in voormalig SS-concentratiekamp Vught

In juli en augustus organiseert Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag rondleidingen over het voormalig SS-terrein in Vught. In de authentieke gebouwen, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog de SS-bewakers waren gehuisvest, is nu de genie van de Koninklijke Landmacht gevestigd. Normaliter is dit deel van de Lunettenlaan niet toegankelijk voor het publiek.


Het hoofdgebouw van Kamp Vught (Kommandantur) in 1945 (collectie Nationaal Monument Kamp Vught).

Vanwege het beperkt aantal deelnemers is het noodzakelijk om te reserveren; dit kan op werkdagen via (073) 6566764 en via NMKV Deelname is € 5,00 of € 3,50 (10 t/m 12 jaar) en biedt tevens toegang tot het nabij gelegen Geniemuseum (inclusief een consumptie aldaar). De rondleiding is geschikt vanaf 10 jaar en wordt aangeboden op 7, 14, 21 en 28 juli en 4, 11, 18 en 25 augustus om 12.00 en 14.00 uur. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden in verband met de te bezoeken onderdelen van het terrein. Omdat het militair terrein is, worden de ID-gegevens van deelnemers eenmalig geregistreerd.

Geniemuseum
De rondleiding voert onder meer langs de voormalige Kommandantur (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kunnen vanaf het balkon van de Kommandantur uitkijken over de appelplaats. In een van de kantoren is een nieuwe, vaste presentatie ‘Van boven af’ te zien, over de rol van de kampleiding en het kamppersoneel. De rondleiding eindigt bij de vroegere kampkeuken waarin tegenwoordig het Geniemuseum is gehuisvest (Lunettenlaan 201). Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd. Dit museum is in de zomer extra geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Zomervakantie
In de zomervakantie (29 juni t/m 1 september) biedt Nationaal Monument Kamp Vught elke dag om 14.00 uur een rondleiding aan voor individuele bezoekers. Dit is mogelijk dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers. De rondleiding geeft een beeld van de gevangenschap in concentratiekamp Vught. Deelname kost € 3,50/ € 2,50 (10 t/m 12) en kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding. De entree tot het herinneringscentrum is altijd vrij. Tot 22 juli is nog de expositie ‘Wally van Hall. Bankier van het verzet’ te zien. Als bankier zamelde hij miljoenen guldens in voor het verzet, onder meer met wisseltrucs met echte en vervalste schatkistpapieren.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch