Zonneke Matthée – Verzwegen Levens, Vrouwen uit een fout gezin

  • -

Zonneke Matthée – Verzwegen Levens, Vrouwen uit een fout gezin

Plaats uw bestelling.

Auteur: Zonneke Matthée
Vormgeving: Edd, Amsterdam
Verschenen: medio april 2013
Formaat: 12, x 20 cm
Aantal pagina’s: 320-352
ISBN: 978 90 5429 350 7

Jeugdstorm en NSB veroorzaakten veel trauma’s bij vrouwen in en na WO II

Zonneke Matthée: Verzwegen Levens – Vrouwen uit een fout gezin

Vrouwen over ingrijpende gevolgen in en na WO II

Woord vooraf door Hans Blom, oud-directeur NIOD
Het is 1939 en je bent 18 jaar. Een paar jaar eerder kozen je ouders voor het nationaalsocialisme van Mussert of voor de ‘groot-Germaanse-gedachte’ van Rost van Tonningen. Wat doe je dan als jonge vrouw. Treed je in het voetspoor van je ouders? Trouw je met een man die dezelfde ideeën aanhangt? Meld je je aan als verpleegster bij het Duitse Rode Kruis? Of maak je een eigen keuze?
Tijdens die oorlog word je als 10-jarig meisje lid van de Jeugdstorm. Thuis heersen armoede en ellende. Bij de Jeugdstorm beleef je eindelijk eens iets leuks en daarna ga je bij de Landdienst en naar Polen.
Je bent net 12 geworden en voelt je uitverkoren omdat je voor de Reichsschule in Valkenburg bent goedgekeurd. Na Dolle Dinsdag wordt de school naar Duitsland geëvacueerd. Hoe kom je als jong meisje dan dwars door de Duitse en geallieerde linies heen en weer thuis?
Welke invloed hebben deze en andere gebeurtenissen en ervaringen op de latere levens van de jonge vrouwen en meisjes die dit allemaal hebben meegemaakt?

Dit boek gaat over al dan niet bewust gemaakte foute keuzen vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van die keuzen. Het gaat over idealen en overtuigingen, over vlucht en internering en, over de bevrijding die geen ‘bevrijding’ was, en over zwijgen. Altijd maar zwijgen!

LEES HIER DE LAATSTE RECENSIES AANGAANDE HAAR NIEUWE BOEK:

Recensie Parool – Zonneke Matthee, 03 oktober 2013

interview De Stentor

interview Leids Dagblad

recensie boek Zonneke Matthee 6-5-013

Lees meer en discussieer mee op ons forum.

Zonneke Matthée (Roosendaal, 1944) is als geassocieerde onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudies (NIOD). In 2007 verscheen haar boek Voor Volk en Vaderland, Vrouwen in de NSB 1931-1948.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch