Zonneke Matthée – Voor Volk en Vaderland

  • -

Zonneke Matthée – Voor Volk en Vaderland

Matthée - Voor Volk en VaderlandAuteur: Zonneke Matthée – Voor Volk en Vaderland
Taal: Nederlands
Afmetingen 35x216x135 mm
Uitgever: Balans
Datum: Mei 2007
Druk Eerste
Pagina’s: 320
ISBN10 9050188176
ISBN13 9789050188173

Vijfenzeventig jaar geleden richtte Anton Mussert de NSB op. Dat vrouwen lid werden is bekend, maar waaróm zij voor de NSB kozen is nauwelijks onderzocht. Na de bevrijding werden veel ‘kameraadskes’, zoals de vrouwelijke NSB-leden werden genoemd, gearresteerd en in kampen opgesloten, beschuldigd van landverraad.

Zonneke Matthée onderzoekt met behulp van niet eerder onderzochte bronnen de redenen voor het NSB-lidmaatschap van vrouwen die, naar Duits voorbeeld, binnen de NSB een eigen organisatie oprichtten: de Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie. Zij laat zien waarom vrouwen zich aangetrokken voelden tot de NSB en tot het nationaal-socialisme in het bijzonder, op welke manier zij zich inzetten in naam van ‘Volk en Vaderland’ en wat hen dreef om actief te blijven, aanvankelijk via de parlementaire weg en sinds mei 1940 aan de kant van de Duitse bezetter. Via een aantal biografische portretten laat zij de onderlinge verschillen zien tussen deze vrouwen, hun persoonlijke achtergrond, hun motivatie en hun opvattingen over het nationaal-socialisme.

Voor Volk en Vaderland is de eerste studie over de motieven van vrouwen voor het NSB-lidmaatschap, hun ‘geloof in de nieuwe orde’ en de wijze waarop zij zich hebben moeten verantwoorden voor hun lidmaatschap.

Recensie:
Deze studie onderzoekt de beweegredenen van vrouwen om lid te zijn van de in 1931 opgerichte en na de bevrijding in 1945 verboden Nederlandse Nationaal-Socialistische Beweging en de in 1938 opgerichte Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie NSVO. Aandacht wordt besteed aan de rol van vrouwen in de NSB, de ontwikkelingen in Duitsland, de rol van oprichter Anton Mussert, belangrijke vrouwen in NSB en NSVO, zoals Stien van Bilderbeek, Julia Op Ten Noort, Olga de Ruiter en Hilda Bongertman, de motieven van vrouwen om lid te worden en de bestraffing van NSB’sters na de bevrijding. Van de historica (1944) verschenen eerder artikelen over ‘foute’ vrouwen. Deze gedegen studie geeft veel info en achtergrondinfo over het onderwerp en is beslist lezenswaard voor wie in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis en vrouwengeschiedenis is geïnteresseerd. Wel kunnen enige kanttekeningen worden geplaatst bij de te positieve feministische interpretatie van de onderzoeksgegevens over de motieven van de vrouwen. Met zwart-witfoto’s, noten en register. Wit omslag met zwart-witfoto van marcherende NSB’sters.
Bron: Drs. Madelon de Swart

Zonneke Matthée (1944) is historica en geassocieerd aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Voorheen was zij docent geschiedenis en hoofd- redacteur van Historica, het tijdschrift voor vrouwengeschiedenis. Recentelijk publiceerde zij een aantal artikelen over ‘foute’ vrouwen.

Lees meer en discussieer mee op ons forum.


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch