Prinses Beatrix bezoekt Stichting Werkgroep Herkenning

  • -

Prinses Beatrix bezoekt Stichting Werkgroep Herkenning

Persbericht: 40 jaar inzet voor openheid en erkenning

 

Prinses Beatrix bezoekt Stichting Werkgroep Herkenning op 20 november 2021

Prinses Beatrix brengt op 20 november een bezoek aan de jubileumviering van Stichting Werkgroep Herkenning in het Nationaal Archief in Den Haag. Hare Koninklijke Hoogheid zal tijdens een rondetafelgesprek met donateurs van Herkenning in gesprek gaan over hun ervaringen als (klein)kind van een ‘foute’ ouder in de afgelopen decennia. Tevens  zal aan de prinses het eerste exemplaar van een jubileumboek worden aangeboden.

Stichting Werkgroep Herkenning zet zich sinds 1981 in voor lotgenotencontact en hulpverlening aan kinderen en kleinkinderen van ouders die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de bezetter stonden. Dat viert de stichting met een bijzondere jubileumviering in het Nationaal Archief, waar zich het Centraal Archief  Bijzondere Rechtspleging bevindt. De dossiers van hun ouders en grootouders zijn voor de kinderen van foute ouders van grote betekenis geweest bij hun zoektochten naar de familiegeschiedenis.

Hoe komt het, dat 75 jaar na de tweede wereldoorlog kinderen en kleinkinderen van collaborateurs nog kampen met trauma’s? Wat maakt, dat zij nog steeds het gevoel hebben ‘er niet bij te horen’? Waarom is er nog steeds behoefte aan informatie, hulpverlening en lotgenotencontact bij de nabestaanden van ‘foute’ Nederlanders. Heeft de Nederlandse samenleving de kinderen en kleinkinderen inmiddels geaccepteerd? Kan anno 2021 openlijk gesproken worden over de ‘foute’ familiegeschiedenis?

De trauma’s van de oorlog gingen over op de volgende generaties. Bij kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen van ‘foute’ Nederlanders werkt ook 75 jaar na de bevrijding nog door wat er met hun ouders of grootouders is gebeurd. Zelfs nu kost het spreken over de ‘foute’ familiegeschiedenis in de families en in de samenleving nog moeite.

Op 20 november wordt tijdens een symposium door verschillende sprekers met de donateurs van de stichting stil gestaan bij deze vragen. Hoe ging de Nederlandse samenleving om met de trauma’s van kinderen en kleinkinderen van collaborateurs en van Duitse Militairen?

Ook wordt een fragment uit de theatervoorstelling ‘Graven’ opgevoerd.

Prinses Beatrix zal tijdens een rondetafelgesprek spreken met (klein) kinderen van ‘foute’ ouders  van de 1e, 2e en 3e generatie over hun ervaringen.

 

Donateurs van Stichting Werkgroep Herkenning hebben recent een uitnodiging ontvangen voor het bijwonen van deze jubileumviering. Het aanmelden daarvoor is inmiddels gesloten. 

Lees hier het volledige persbericht

 

 

 

 

 

 

 


ARCHIEF

ZOEKEN

EnglishGermanFrenchDutch